Nekaj je šlo narobe...

Najpogosteje lahko vzrok za "neuspelo" pivo najdemo v bakterijski okužbi. Bakterije so mikroorganizmi, katere ljudje s pridom izkoriščamo pri nekaterih procesih, v pivovarstvu pa njihova prisotnost ni zaželjena. Najdemo jih na opraskanih stenah fermentorja, kuhalnici, rokah, v steklenicah in še marsikje.

Prisotnosti nezaželjenih bakterij se lahko izognemo s preventivo - čistočo. Vse površine fermentorja in pribora, ki pridejo v stik s pivom, je potrebno temeljito očistiti in sterilizirati. Pivovarski komplet vsebuje ustrezno čistilno in sterilizacijsko sredstvo, seveda pa je možen nakup obojega tudi izven kompleta.

Najznačilnejše "bolezni" piva:

Motnost piva

V steklenici so prisotne glivice ali bakterije. Če se pojavi motnost samo v posameznih steklenicah, je lahko vzrok v onesnaženi ali slabo zaprti steklenici. Pri splošni motnosti pa
je vzrok največkrat pomanjkljiva čistoča, prepočasna fermentacija, nepravočasno stekleničenje ali neustrezno skladiščenje.

Kan

Je bolezen, ki jo povzroča kanova glivica. Če na vrhu piva v steklenici nastane bel film oziroma »smetana«, steklenico pretresemo, da potone na dno. Vzrok je slabo zaprta
steklenica in pomanjkljiva čistoča.

Kisel okus

Povzročajo ga ocetne bakterije. Vzroke tudi pri tem pojavu iščemo v nezadostni čistoči opreme in pribora.

 

Kontakt

Telefon: +386 (0)31 380563

info@sam-svoj-pivovar.com

Lokacija: Bled okolica

Delovni čas: Odprto non stop

Aktualno

 

***SREČNO NOVO LETO 2019***

 

Pomembno obvestilo!

Naročilo preko sistema spletne trgovine trenutno ni možno, zgolj preko e-mail-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskanje