Stili (tudi komercialnega) piva

Pivovarski "mojstri" delijo piva na dve kategoriji, glede na uporabljene kvasovke:
  • piva spodnjega vrenja (ležak) - velika večina danes industrijsko zvarjenega piva. Kvasovke povzročajo alkoholno vrenje piva že med 5 in 13° Celzija in
  • piva zgornjega vrenja (ale) - večinoma pivo, varjeno po tradicionalnih postopkih. Kvasovke povzročajo alkoholno vrenje med 15 in 25° Celzija.
Ker bomo varili pivo na tradicionalen način, bomo varili pivo s kvasovkami zgornjega vrenja. Vendar pa bomo kljub temu z njimi lahko zvarili bolj ali manj podobno pivo tudi pivom spodnjega vrenja.
 
Tipični predstavniki piva spodnjega vrenja:

Lager

Lager (ležak) je sinonim za piva spodnjega vrenja in seveda tudi za najbolj razširjeni stil piva, kateri se vari na vseh kontinentih. Začetki varjenja piva ležak segajo na nemško deželo Bavarsko. Na voljo so svetli in temni ležaki.
 
Barva piva sega od svetle do bledo zlate, stopnja alkohola od 4 do 5,5 %. Značilen okus, vonj in grenkobo prispeva sloviti češki hmelj vrste Saaz. Servira se ohlajeno na 8° C.

Pilsner

Izvorno mesto pilsnerja je znano češko mesto Plzen. V njem je leta 1842 znani nemški pivovar Josef Groll ob uporabi lokalnih sestavin (slada, vode in hmelja Saaz) zvaril pivo, katero je v kratkem času pod imenom "pilsner" zaslovelo po vsej Evropi. Piva stila "pilsner" spadajo v družino ležakov.
 
Barva od svetlo slamnate do zlate, priporoča se temperatura serviranja ohlajena na 6° C.

Bock

Ime Bock je sinonim za temno pivo, prvotno zvarjeno kot ale v 14. stoletju v nemškem mesti Einbeck. Pivo so kasneje "posvojili" muenchenski pivovarji, kateri so ga v domačem narečju imenovali "ein Bock", od takrat je ime "bock" v uporabi še danes.
 
Bock se danes vari kot ležak, vsebuje višjo vsebnost alkohola, med 4,5 in 7,5 %. Pivo je rjave barve, določenega okusa po sladu in karamelu, malo hmeljeno. Servira se ohlajeno na 9° C. Bock pivo je zelo priljubljeno po vsem svetu, največ proizvajalcev tega stila piva je seveda v izvorni državi Nemčiji.

Muenich Dunkel

Muenchensko temno pivo je temna varianta znanega muenchenskega svetlega ležaka, ki je razširjeno po vsej Bavarski. Praženi ječmen nas nehote spominja na okus po čokoladi.
 
Pivo vsebuje okrog 5 % alkohola in je srednje hmeljeno.

Tipični predstavniki piva zgornjega vrenja:

Bitter Ale

Tipično angleško pivo, zelo priljubljeno. Pivo karakterizira izdaten vonj hmelja in seveda tudi grenkoba, kar nakazuje že samo ime.
 
Barve segajo od zlate do jantarne, vsebnost alkohola od 3 do 5,5 %. Angleži pijejo »ohlajeno« pivo na sobno temperaturo, 15° C.

Pale Ale

ali »svetli« oziroma »bledi« ale je bližnji sorodnik Bitter alea, le da je bolj hmeljeno.
 
Pivo je grenko, vsebuje do 5 % alkohola, pije se ravno tako "ohlajeno" na sobno temperaturo.

Mild Brown Ale

Lahki rjavi ale, ki prav tako spada v družino aleov.
 
Pivo je malo hmeljeno, vsebuje nizko stopnjo alkohola, do 3 % in je temnorjave barve. Kot večina aleov se tudi mild brown ale pije pri sobni temperaturi.

London Porter

Pivo, zvarjeno po enem izmed najstarejših poznanih receptov, nosi ime po nosačih londonskega pristanišča, ki so cenili njegove hranilne vrednosti. Spada v družino aleov in se smatra kot prednik slovitega irskega stouta, bolj znanega s kratkim imenom guinness.
 
Pivo je močno temnorjave barve z bogatim okusom in peno, vsebuje od 5 do 7 odstotkov alkohola. Za pitje se priporoča sobna temperatura piva.

Stout

Tipično irsko temno, skoraj črno pivo, znano po vsem svetu. Najbolj znano komercialno pivo tega stila je dublinski stout, varjen v sloviti pivovarni Guinness v Dublinu na Irskem. Tudi proizvajalci sladnih ekstraktov nudijo v svoji ponudbi vsaj en "stout", kajti to pivo je med priljubljenostjo črnih piv zagotovo na prvem mestu.
 
Pivo odlikuje poln okus po praženem ječmenu in je bogato hmeljeno, skratka pivo za poznavalce oziroma ljubitelje črnega, močnega piva. Pena je značilno kremasta in obstojna.
 
Vsebuje do 6 % alkohola, primerna temperatura serviranja je 14° stopinj Celzija.

Barley Wine

pomeni »ječmenovo vino«, zaradi visoke vsebnosti alkohola, včasih celo do 12 %. Pivo oziroma »vino« je zlate do bakrene barve, polnega, sladkastega okusa. Pivo, namenjeno za posebne priložnosti! Pravi ale!
 
Vse različice se servirajo pri kletni temperaturi 10 do 12° C.
Nekatere posebne vrste piva, katera ne uvrščamo v prej navedeno klasifikaciji.
 
Belgija:
 
Belgijska piva spadajo v najvišji rang umetnosti varjenja piva. Obsegajo lestvico okusov za vsakega ljubitelja piva:
od lahkega osvežujočega Pilsa, do piva Kriek in Framboos, kateremu ob vrenju dodajo arome sadja, kot so češnje, maline in še katero, pri drugih pa tudi arome zelišč.
Piva varijo iz mešanice ječmena in pšenice.
 
Nemčija:

Weizen

Nemško pšenično pivo, vsebuje visok odstotek pšenicnega slada, ki da pivu rahlo kiselkast in osvežujoč okus. Pivo naj bi spadalo med piva zgorn jega vrenja.
 
Barva sega od svetlo prelivajoče do zlate, pivo je malo hmeljeno. Vsebuje okoli 5 % alkohola. Servira se ohlajeno na 8° Celzija, zraven spada rezina limone.


Domači privovarji imamo možnost, da si pivo prilagodimo lastnim okusom in željam. Pivo si lahko oplemenitimo z uporabo različnih vrst sladkorja, sladkor lahko pred uporabo karameliziramo, del sladkorja nadomestimo z medom, dodamo zelišča in še marsikaj. Prepuščeno domišljiji pivovarja...
 
 

Kontakt

Telefon: +386 (0)31 380563

info@sam-svoj-pivovar.com

Lokacija: Bled okolica

Delovni čas: Odprto non stop

Aktualno

 

***SREČNO NOVO LETO 2019***

 

Pomembno obvestilo!

Naročilo preko sistema spletne trgovine trenutno ni možno, zgolj preko e-mail-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskanje